Een baan in de bouw, waar begin je met zoeken?

Werken in de bouw is uitdagend want geen dag is hetzelfde. Een leuke baan vinden in de bouwsector kan ook een uitdaging zijn, zeker als je niet weet waar je moet beginnen met zoeken. Doelgericht een baan vinden kan op verschillende manieren. Een cv maken is hierbij een belangrijk onderdeel want met een professioneel curriculum vitae in de hand kun je sneller reageren zodra je een interessante vacature hebt gevonden. Hoe je die vindt, lees je hier.

1. Schakel je persoonlijke netwerk in

Vind je het opsporen van de juiste vacature een lastige klus? Schakel je persoonlijke netwerk in. Laat weten dat je op zoek bent naar een baan, in welke sector je wilt werken of bijvoorbeeld bij welk bedrijf. Misschien hebben jouw directe contacten niet meteen een baan voor je, maar wat ze wel kunnen doen is:

• Je doorverwijzen naar anderen binnen de bouwsector of anderen met een groot netwerk.
• Contact met je opnemen zodra ze iets horen over een passende baan.
• Advies geven over het vinden van een baan in de bouw.
• Vrijkomende vacatures binnen de organisatie waar zij voor werken in de gaten houden. Zo wordt je zoektocht indirect met tientallen mensen uitgebreid en komt je droombaan steeds wat dichterbij.

2. Solliciteer bij je vorige werkgever

Onder je netwerk vallen natuurlijk ook oud-collega’s en oud-leidinggevenden. Heb je het altijd naar je zin gehad bij een vorige werkgever en heb je op een positieve manier afscheid genomen? Informeer dan eens of ze toevallig op zoek zijn naar extra mankracht. Is je vorige leidinggevende niet meer werkzaam bij het bedrijf, laat je oud-collega’s dan een goed woordje voor je doen bij zijn opvolger. Zij hebben eerder met je gewerkt, weten hoe je functioneert en wat ze aan je hebben. Ook ben je al bekend met de organisatie en is je inwerktijd een stuk korter.

3. Laat je omscholen

Een andere manier om een baan te vinden in de bouwsector is door je te laten omscholen. Wellicht heb je voor een bepaalde functie niet de juiste kwaliteiten of wil je graag ander werk gaan doen. Er zijn verschillende bouwbedrijven waarbij je de overstap kunt maken naar de bouw. Zo ga je vrijwel direct aan de slag en word je begeleid door een leermeester. Een handige manier om betaald werken en leren te combineren.

4. Zoek in een gespecialiseerde vacaturebank voor de bouw

Vul je in Google een zoekterm in voor ‘vacature in de bouw’ dan levert dat vele resultaten op. Maar hoe weet je nu welke link ook daadwerkelijk vacatures bevat die jouw helpen bij het vinden van je droombaan? Door gebruik te maken van vacaturebanken die gespecialiseerd zijn in de bouwsector maak je je zoektocht een stuk makkelijker. Vacatures zijn ingedeeld in verschillende categorieën waardoor je op basis van jouw voorkeuren relevante functies vindt die passen bij jouw kennis en kunde.

Maak gebruik van bovenstaande tips om de weg vrij te maken naar een nieuwe en uitdagende baan in de bouwsector!